ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ
Στο βορειότερο σημείο της επαρχίας υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα κτηρίων σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γνωστό ως το «Μετόχι του Κύκκου». Χρησιμοποιείται ως ένα κέντρο πολιστικής κοινότητας.
Χωρίο Πολέμη , 18 km βορειοανατολικά της Πάφου
ΧΩΡΙΟ ΛΕΥΚΑΡΑ
Γραφικό χωριό ξακουστό για τα κεντήματά του, τα γνωστά «Λευκαρίτικα» και για τα ασημικά του. Κατά την παράδοση ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επισκέφθηκε το χωριό και παρήγγειλε ένα τραπεζομάντηλο με παραδοσιακό κέντημα για τον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου. Τα Λεύκαρα διατηρούν την Παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική με τα ωραία πετρόκτιστα σπίτια. Στα Λεύκαρα μπορείτε να επισκεφθείτε:
- Το αναπαλαιωμένο σπίτι του Πατσάλου το οποίο στεγάζει το Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται δείγματα του παραδοσιακού Λευκαρίτικου Κεντήματος.
- Το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων το οποίο ιδρύθηκε με στόχο τη διατήρηση, ανάπτυξη και συνέχιση της Λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και στην Αργυροχοΐα.
Αγίου Γεωργίου 7, Τηλ.: 24343031, 24342422
- Το ναό του Τιμίου Σταυρού με ωραίο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 18ου αιώνα και ένα μοναδικό ασημένιο σταυρό του 13ου αιώνα.
- Το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στα Κάτω Λεύκαρα, ένα μονόκλιτο ναό με τρούλο ο οποίος περιλαμβάνει τοιχογραφίες του τέλους του 12ου και του 15ου αιώνα.
Κάτω Λεύκαρα, 40χλμ από τη Λάρνακα, στην έξοδο προς το χωριό Σκαρίνου, Τηλ.: 24342326
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
Το φρούριο κτίστηκε αρχικά την Βυζαντινή περίοδο για να προστατεύει το λιμάνι της Πάφου. Αργότερα ξανακτίστηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε από τους Ενετούς. Το φρούριο ξανακτίστηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα, όταν κατέλαβαν το νησί.
Λιμάνι – Κάτω Πάφος
ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ
Οι «Τάφοι των Βασιλέων» αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Πάφου. Πρόκειται για μνημειώδεις υπόγειους τάφους σκαμμένους μέσα σε συμπαγείς βράχους. Χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και πολλοί από αυτούς κοσμούνται με δωρικούς κίονες. Οι τάφοι ανήκαν σε αξιωματούχους και όχι σε βασιλείς, αλλά η μεγαλοπρέπεια των μνημείων υπερίσχυσε και έτσι επικράτησε η περιοχή όπου βρίσκονται οι τάφοι να αποκαλείται «Τάφοι των Βασιλέων».
Κάτω Πάφος, Τηλ.: 26306295
ΤΡΟΟΔΟΣ
Εκκλησίες της Βυζαντικής περιόδου από τη Τρόοδο ανήκουν στη λίστα των κτηρίων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO:
- Σταυρός του Αγιασμάτι
- Παναγία του Αράκα
- Τίμιος Σταυρός του Πελένδρη
- Άγιος Ασίνου
- Άγιος Ιωάννης Λεμβαδηστής
- Παναγιά Μουτούλλα
- Άρχάγγελλος Μιχαήλ στο Πεδουλά
- Σωτήρος στο Παλαιοχώρι.
Εκκλησία Αγίου Νικολάου της στέγης
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου της στέγης βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα από την Κακοπετριά. Ανήκε παλαιότερα σε ένα συγκρότημα μοναστηριών. Καλύπτεται εντελώς με τοιχογραφίες από τον 11ο έως τον 170 αιώνια και θεωρείται από της πιο ενδιαφέρουσες Βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου. Φέρει το όνομα της από τη ξύλινη περίτεχνη, στέγη της και ανήκει στη παγκόσμια πολιτιτική κληρονομιά της UNESCO.
5km από το χωριο Κακοπετριά – Τηλ..: 22922583