ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας είναι το κύριο και μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου. Το κτίριο του μουσείου άρχισε να κτίζεται το 1908 και τέλειωσε το 1924, όταν η Κύπρος ήταν ακόμα αποικία της Μ. Βρετανίας. Με διαδοχικές επεκτάσεις και προσθήκες, το μουσείο έφτασε στη σημερινή του μορφή. Ο επισκέπτης μέσα από τις συλλογές του μουσείου μπορεί να παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη του πολιτισμού της Κύπρου από την Νεολιθική εποχή μέχρι και την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο (7ος αιώνας μ.Χ.). Τα ευρήματα από τις εκτεταμένες ανασκαφές, που πραγματοποιούνται σε όλο το νησί, εμπλουτίζουν τις συλλογές του μουσείου και συνεισφέρουν στην πρόοδο της Κυπριακής αρχαιολογίας και την έρευνα της Μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συλλογές του μουσείου, οι οποίες αποτελούνται, μεταξύ άλλων, από κεραμική, κοσμήματα, γλυπτική, νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα, εκτίθεται με χρονολογική σειρά στις αίθουσες του μουσείου. Εκθέματα μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας, ενδεικτικά του Κυπριακού πολιτισμού αποτελούν: το σταυρόσχημο ειδώλιο της Χαλκολιθικής περιόδου, τα κεραμικά αγγεία της Πρώιμης εποχής του Χαλκού από τους Βουνούς, τα χρυσά κοσμήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού από την Έγκωμη και το άγαλμα της Αφροδίτης των Σόλων του 1ου αιώνα π.Χ. Το μουσείο αποτελεί σταθμό της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη.
Οδός Μουσείου 1, Tηλ.: 22865854, 22303112
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ
Βυζαντινό Μουσείο
Το Βυζαντινό Μουσείο περιέχει την πλουσιότερη και πιο αντιπροσωπευτική συλλογή Βυζαντινής Τέχνης στην Κύπρο. Περισσότερες από 200 εικόνες χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, καθώς επίσης και εκκλησιαστικά σκεύη, ενδύματα και βιβλία, εκτίθεται στις αίθουσες του μουσείου. Τα ψηφιδωτά του 6ου αιώνα από την εκκλησία της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη αποτελούν το πιο σημαντικό και εντυπωσιακό έκθεμα. Τα ψηφιδωτά επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο αφού είχαν παράνομα εξαχθεί από το κατεχόμενο μέρος του νησιού.
Αίθουσες Τέχνης
Στις τέσσερις αίθουσες τέχνης του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ παρουσιάζεται μια μοναδική συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων της Δυτικό – Ευρωπαϊκής Τέχνης, από την Αναγέννηση μέχρι και τη Σύγχρονη Εποχή, καθώς επίσης και έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών.
- Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται έργα που αποδίδονται σε ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως τον Nicolas Poussin, τον Eugene Delacroix κ.α.
- Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθεται πίνακες, χαλκογραφίες και χάρτες του 18ου και 19ου αιώνα, με θεματογραφία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
- Στην Τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από το 19ο και 20ο αιώνα.
- Στην τέταρτη αίθουσαεκτίθεται αντιπροσωπευτικά έργα Κυπρίων Καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.
Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Χώρος Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τηλ.: 22430008
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ
Στο μουσείο Εθνικού Αγώνος εκτίθεται έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα ενθυμήματα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (1955 – 1959) του Κυπριακού Λαού.
The museum houses documents, photographs and relevant items of the 1955 – 59 National Liberation Struggle.
Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τηλ.:22305878
ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Το μοναδικό ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας που παρουσιάζει την ιστορικο – κοινωνική εξέλιξη της πόλης, από την Χαλκολιθική περίοδο μέχρι σήμερα. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1984 και πήρε το όνομά του από τον δωρητή του, το Ίδρυμα Αναστασίου Γ. Λεβέντη, το οποίο αγόρασε και αποκατέστησε το κτήριο του μουσείου. Το κτήριο διοικείται από το Δήμο Λευκωσίας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα, παραδοσιακές στολές, φωτογραφικό υλικό, μεσαιωνική κεραμική, χάρτες, χαλκογραφίες, κοσμήματα και έπιπλα. Το μουσείο συνδέεται με την Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.
Οδός Ιπποκράτους 17, Λαϊκή Γειτονιά, Τηλ.: 22661475
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
Ένα παραδοσιακό σπίτι με μοναδική θέα στη θάλασσα του Αγ. Ερμογένη στεγάζει το τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούν ευρήματα από τις γύρω αρχαιολογικές τοποθεσίες και περιλαμβάνουν, ερυθροστιλβωτή κεραμική της Πρώιμης εποχής Χαλκού, πήλινα αγγεία και χρυσά κοσμήματα της Μυκηναϊκής Εποχής και ένα μεγάλο αριθμό αναθημάτων από το κοντινό Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη.
Χωριό Επισκοπή 14χλμ δυτικά ης Λεμεσσού, 4χλμ πρίν τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, Τηλ.: 25932453
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΟΥ
Το Κούριο ήταν μια σημαντική αρχαία πόλη – βασίλειο και είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Το μεγαλόπρεπο Ελληνο-Ρωμαϊκό θέατρο κτίστηκα αρχικά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το θέατρο είναι πλήρως αναστηλωμένο και χρησιμοποιήται σήμερα για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Οι ανασκαφές στο Κούριο έφεραν στο φώς την «Οικία του Ευστολίου» αρχικά ιδιωτική έπαυλη, η οποία κατά την Πρώιμη Χριστιανική Εποχή μετατράπηκε σε δημόσιο κέντρο αναψυχής. Η οικία αποτελείται από σύμπλεγμα λουτρών και δωματίων, με ωραία ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα μ.Χ. Η Πρωτοχρονιάτικη Βασιλική του Κουρίου χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.Χ. και ήταν πιθανόν ο καθεδρικός ναός του Κουρίου, με ξεχωριστό βαπτιστήριο στη βόρεια εξωτερική πλευρά. Η «Οικία του Αχιλλέα» και η «Οικία των μονομάχων» πήραν το όνομά τους από τα υπέροχα ψηφιδωτά των δαπέδων τους. Ο χώρος περιλαμβάνει επίσης ιδιωτικές κατοικίες και ένα εντυπωσιακό Νυμφαίο, αφιερωμένο στις Νύμφες των υδάτων. Το Στάδιο βρίσκεται 1χλμ στα δυτικά, στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς την Πάφο. Η στέγαση του αρχαιολογικού χώρου προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσει τη βόλτα του ολόχρονα
19χλμ δυτικά της Λεμεσού, στο δρόμο προς την Πάφο, Τηλ.: 25934250
ΦΡΟΥΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Κτισμένο αρχικά στο μεσαίωνα, το φρούριο πήρε τη σημερινή του μορφή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κύπρο, οι Βρετανοί το μετέτρεψαν σε φυλακή στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Σήμερα το φρούριο στεγάζει το Επαρχιακό μεσαιωνικό Μουσείο, οι συλλογές του οποίου καλύπτουν 15 αιώνες ιστορίας, από την Πρωτοχριστιανική Περίοδο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Το αίθριο του φρουρίου χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για εκδηλώσεις από το Δήμο Λάρνακας.
Λεωφ. Αθηνών Παραλιακό Μέτωπο Λάρνακας, Τηλ.: 24304576